Marjan en Gerard 
  buscamperverhuur


Tips en tricks, zoals wij graag met de camper rondtrekken:

Je doet het eigenlijk nooit fout, uitgebreide voorbereiding of op de bonnefooi op pad, het is allemaal prima en je kan het per trip zelf bepalen. Heb je weinig tijd of zin om iets te plannen, dan kijk je enkele dagen voor vertrek waar het lekker weer is en off you go, onderweg plan je je reis wel.

Routes maken / navigatie:

Een belangrijk onderdeel van de campervakantie is het ontdekken van nieuwe gebieden. Niet de snelste of de kortste weg, maar de mooiste route, dat is wat we willen.

Als voorbereiding op het maken van een mooie route is een goede wegenkaart en soms een reisgidsje erg handig. Een wegenkaart voor de oriëntatie en ook omdat daar de mooie wegen met een groene lijn ( panorama wegen ) worden aangegeven. Ook interessante gebieden om te doorkruisen zijn makkelijk te vinden op een goede wegenkaart. 

Verder gebruik ik de navigatie met snelwegen mijden om relaxt te rijden. Vaak klop ik niet de eindbestemming in maar een plaatsje afwijkend van de route, voor een bezoek aan een bezienswaardigheid, een leuk stadje of gewoon om de route interessanter te maken. Je kan na deze omweg weer je weg vervolgen naar je overnachtingsadres.  

Mooie routes maken met een routeplanner / app

Als je iets meer moeite wilt doen om mooie routes te rijden zijn er ook routeplanners met de functie van kronkelroutes, deze routeplanners zijn in de basis gemaakt voor motorrijders maar zijn ook heel geschikt voor het rijden met een compacte camper, controleer wel altijd even de route door goed in te zoomen op de kaart en zet onverharde wegen uit, mocht er toch een traject in zitten wat er iets te spannend uit ziet dan kan je de route verslepen naar een wat gemakkelijkere weg. Ook kan je de gradatie van kronkeligheid aanpassen. Eenmaal de route gemaakt kan je deze importeren als GPX bestand in je navigatie. Voorbeelden van routeplanners met kronkelroute functie zijn Plan.TomTom.com Kurviger.de Myrouteapp.com

Houd het vooral gezellig en plan niet te veel kilometers per dag, als je binnendoor rijdt, door dorpjes, bergpassen e.d., en je wilt onderweg ook nog wat zien en op tijd een pauze, reken dan dat je gemiddeld 50km per uur aflegt.

Wij hebben altijd wel reisambities maar kiezen vaak enkele weken voor vertrek een gebied waar we willen rondtrekken. Vaak hebben we wel ideeën maar kijken in de laatste week nog even hoe het weer wordt, we boeken eigenlijk nooit overnachtingsplekken maar bekijken dit onderweg, je weet namelijk nooit waar je terecht komt. 

Camperplekken zoeken en vinden:


 

   

 



Er zijn verschillende soorten plekken die leuk zijn om met de camper te overnachten. Camperplekken bijvoorbeeld bij jachthavens, gemeentelijke camperplekken, bij de boer of gewoon op een leuke camping, en in sommige landen mag je vrij kamperen.

Wij gebruiken, voor het vinden van een overnachtingsplek meestal de app campercontact. Je kunt per maand betalen of een jaarabonnement nemen. Het is handig om thuis de landgegevens voor online gebruik te downloaden. Je kunt dan onderweg zien welke camperplekken in je buurt liggen, foto’s en reviews bekijken en eventueel bellen voor een plekje. Er zijn meer van dit soort apps, onder andere Campy,  Stellplatz, Park4night.

Als je op pad bent is het in toeristische gebieden ( vooral in de drukke periodes en aan de meren en zeeën ) slim om een beetje op tijd naar een overnachtingsplek te gaan kijken. Als je wacht tot het einde van de dag heb je kans dat je wat meer moet zoeken. Op zich niet erg want eigenlijk is het overal mooi en meestal ga je de volgende dag weer verder.



Het is leuk om via de provinciale wegen door dorpjes te rijden, je ziet veel van de omgeving en er is meestal wel een camperplek bij een gemeentehuis, zwembad, sporthal, kerk, park e.d. Deze plekken hebben vaak weinig of geen voorzieningen. Daar staat tegenover dat de overnachtingsvergoeding vaak laag is maar meestal gratis.

 











 

 Steeds meer jachthavens hebben camperplekken met voorzieningen op hun terrein. 

 Er zijn al douches en toiletten gebouwd voor passanten en leden van de jachthaven 

 en als camperaar mag je gebruik maken van deze faciliteiten.
 Er is op de terreinen altijd veel te zien en er zit vaak een leuk restaurant in de buurt.

 


Ook boerenbedrijven hebben vaak een aantal camperplekken op hun erf. 

In de stal is er dan een douche en toilet gebouwd of in een apart gebouwtje op het terrein. Soms is er een buitendouche of een vuurplaats. Iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Des te leuker want iedere plek is daardoor weer anders. Het boerenbedrijf heeft soms producten te koop die op de boerderij worden geproduceerd.

 


In diverse landen bijvoorbeeld Schotland, Zweden, Noorwegen mag je wildkamperen.
Wij vinden dit vaak de mooiste plekken omdat je zelf kan bepalen waar je gaat staan.
Controleer vooraf wat per land de regels zijn. De Fiat Sunlight en Burstner zijn uitgerust met zonnepanelen en daardoor is het mogelijk op afgelegen plekken te staan.

 


Overnachten aan het strand of in de natuur is soms ook mogelijk als het gedoogd wordt. 

Dit soort ( gratis ) plekken vind je ook wel op de camper apps, onderzoek altijd zelf goed

of je er echt mag overnachten.

In het hoogseizoen zijn dit geliefde plekken.


 Polarsteps app, reisverslag voor de thuisblijvers:




Met de polarsteps app kan je eenvoudig een reisverslag maken en kunnen familie en vrienden je reis volgen. Je kan in de app direct foto’s maken met je telefoon en een kort verslagje schrijven over de plek, en wat je die dag heb meegemaakt. Het kost weinig moeite en je familie en vrienden kunnen het bekijken wanneer ze tijd hebben en reageren als ze daar zin in hebben. 


Boodschappen:


In de buscamper kan je best wat voorraad meenemen. Vooral droge spullen zoals pasta, rijst, koffie, thee e.d. zijn handig om bij je te hebben. En natuurlijk eten wat je niet kunt kopen in het land waar je naartoe gaat, en waar je echt niet zonder kan. Tijdens het rijden kom je voldoende supermarkten tegen en kan je meteen je boodschappen doen voor de komende dagen. Bij de grotere supermarkten kan je vaak je camper wat makkelijker kwijt. Ik gooi de plastic en karton verpakkingen meteen in de vuilnisbak van de supermarkt.


Fietsen mee?:


Fietsen in het buitenland kan prima maar is ook vaak geen pretje. In het buitenland zijn een stuk minder fietspaden dan zoals wij dat in Nederland kennen, je fietst vaak aan de zijkant van de weg waar het verkeer met grote snelheid langs je rijdt. Sta je langer op een plek dan is het leuk om de omgeving met de fiets te verkennen, maar ben je veel aan het rondtrekken en blijf je gemiddeld 1 of 2 nachten op een plek dan reis je gemakkelijker zonder de fietsen. Gebruik je de fietsen een enkele keer dan is huren misschien ook een idee.


Handige sites:

 
NKC ( Nederlandse Kampeerauto Club ), op deze site is veel informatie te vinden over campers en reizen met de camper.


www.nkc.nl advies / onderweg / landeninformatie, Hier vind je per land wat wel en niet mag zoals bijvoorbeeld vrij kamperen.
www.nkc.nl advies / onderweg / rijden met de camper, Hier geeft NKC praktische tips over het rijden met de camper en rijden in de bergen.


www.anwb.nl vakantie / vakantie voorbereiden / praktische info per land

www.campercontact.nl of de app campercontact, hier kan je onderweg gemakkelijk camperplaatsen en campings vinden met informatie over voorzieningen, reviews, en foto’s. als je offline foto’s wilt zien moet je die vooraf downloaden. De app kost € 4,99 per maand of € 17,99 per jaar

www.tolvignetten.nl of www.anwb.nl voor het aanschaffen van de nodige tolvignetten en eventuele milieustickers. De groene milieusticker voor Duitsland ( klasse 4 ) en Certificat qualite de l’Air voor Frankrijk ( Klasse 2 ) zitten reeds op de Burstner, de Sunlight en de Nugget.


www.green-zone.eu of de app, na het invullen van enkele basisgegevens heb je snel overzicht wat er voor de route nodig is.